Kilka słów o jednorazowej odzieży medycznej

y oferują najwyższą jakość, a przede wszystkim to, że oferowane przez takie zakłady produkty spełniają standardy, jeśli chodzi o czystość i sterylność. Przy przeprowadzaniu zabiegów kosmetologicznych jest to jeden z najważniejszyc

Kilka słów o jednorazowej odzieży medycznej

Specjalistyczne urządzenia wykorzystywane w kosmetologii

Wiele urządzeń wykorzystywanych w gabinetach kosmetologicznych pochodzi ze sklepów z wyposażeniem medycznym. Takie sklepy oferują najwyższą jakość, a przede wszystkim to, że oferowane przez takie zakłady produkty spełniają standardy, jeśli chodzi o czystość i sterylność. Przy przeprowadzaniu zabiegów kosmetologicznych jest to jeden z najważniejszych aspektów, które trzeba wziąć pod uwagę. Urządzenia wykorzystywane w kosmetologii co prawda są często dość niewielkich rozmiarów, ale nie oznacza to, że są tanie. Większość z nich, jak na przykład specjalistyczny aparat do zamykania naczynek, to dość znaczny koszt i obciążenie finansowe dla kupującego. Nic więc dziwnego, że na takie wyposażenie mogą sobie pozwolić tylko dobrze prosperujące gabinety kosmetologiczne.


Aseptyka

Aseptyka

Aseptyka ? postępowanie mające na celu dążenie do jałowości pomieszczeń, narzędzi, materiałów opatrunkowych i innych przedmiotów w celu niedopuszczenia drobnoustrojów do określonego środowiska, np. otwartej rany.
Zastosowanie

Aseptyczność jest to stan, w którym pomieszczenia, środki opatrunkowe, leki, narzędzia chirurgiczne i ręce operatora są wolne od żywych drobnoustrojów chorobotwórczych. Jest to zapewnione poprzez dokładne mycie i dezynfekowanie dłoni oraz stosowanie przez zespół operacyjny wyjałowionych fartuchów, rękawiczek, narzędzi oraz odpowiednie przygotowanie sali operacyjnej (mycie, sterylizowanie sal poprzez naświetlanie promieniami ultrafioletowymi, powietrze jest przepuszczane przez filtr, zanim trafi do sali operacyjnej) i pola operacyjnego. Oznacza to także działania zabezpieczające przed zakażeniem.

Aseptyka ma też zastosowanie poza salą operacyjną, m.in. w badaniach laboratoryjnych i bakteriologicznych, w produkcji leków i żywności.

W przemyśle spożywczym oznacza proces produkcyjny, który dzięki zastosowaniu specjalnej technologii pozwala na wytwarzanie i pakowanie produktów bez użycia środków konserwujących.
Historia

W 1885 Polak Jan Mikulicz-Radecki użył podczas operacji rękawiczek bawełnianych, w 1887 Ernst von Bergmann wprowadził sterylizację przy użyciu pary wodnej, a w 1894 William Halsted zastosował rękawiczki z gumy.

Za ojca aseptyki uważa się Gustava Adolfa Neubera, kilońskiego chirurga (1886). Reguły aseptyki wprowadzone przez niego, niewiele zmienione, obowiązują do dziś.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aseptyka


Nawet najlepiej przeprowadzona sterylizacja

Jałowość

Jałowość (sterylność) to nieobecność w danym materiale zdolnych do życia drobnoustrojów w ich formach wegetatywnych jak i przetrwalnikowych. Materiał jałowy nie może zawierać bakterii ani ich przetrwalników, grzybów ani ich zarodników, pierwotniaków ani wirusów. Jałowość osiąga się poprzez proces sterylizacji.

Nawet najlepiej przeprowadzona sterylizacja nigdy nie zapewnia całkowitej jałowości sterylizowanego materiału. Dlatego w praktyce za jałowy uznaje się materiał, w którym prawdopodobieństwo przeżycia jednej komórki mikroorganizmu jest równe lub mniejsze od 10-6. Prawdopodobieństwo to określa wartość SAL (Sterility Assurance Level). Jest to parametr ilościowo określający jakość wyjaławiania i musi być wyznaczany dla każdej nowej metody sterylizacji.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%82owo%C5%9B%C4%87



© 2019 http://estetyczna-dermatologia.wroclaw.pl/